Disneyland Paris    |    Nieuws    |    Big Thunder Mountain heropent met compleet gerenoveerde attractie en finale
Big Thunder Mountain heropent met compleet gerenoveerde attractie en finale
05/12/2016

Big Thunder Mountain heropent met compleet gerenoveerde attractie en finale

Op vrijdag 2 december 2016 nodigde Disneyland Paris een aantal fansites uit voor een exclusieve blik achter de schermen bij de compleet gerenoveerde Big Thunder Mountain. Na ruim 13 maanden gesloten te zijn geweest, zal de populaire attractie op 17 december weer open gaan voor het publiek met een nieuw computersysteem, een volledig herstelde berg, werkende geisers en nieuwe explosieve effecten tijdens de finale.


De tour door de attractie begint bij de wachtrij waar de groep door Beth Clapperton (Artistic Director) en Bjorn Heerwagen (Production & Installation Manager) wordt ontvangen. Beiden zijn imagineers (uit de VS en Parijs) en mede verantwoordelijk voor het grote onderhoudsproject van Big Thunder Mountain. In het treinstation staan al twee compleet gerenoveerde treinen, terwijl de overige drie treinen nog in de opslagplaats staan. Het station zelf is grondig schoongemaakt en voorzien van nieuwe verlichting.

Achter de schermen is hard gewerkt aan een nieuw computersysteem dat moet zorgen voor een soepelere doorstroming van de treinen in alle zones van de achtbaan, zodat er minder kans is op een noodstop en de daarop volgende tijdelijke sluiting van de attractie. Voorheen kwam het geregeld voor dat de achtbaan geëvacueerd moest worden en dat zorgde voor flink wat oponthoud vóór de attractie weer opnieuw opgestart kon worden. Nu kunnen de systemen veilig en sneller gereset worden en kan de baan ook weer sneller in gebruik worden genomen.

De groep verlaat het station via de baan onder het water door. Het overgrote deel hiervan is normaal niet zichtbaar voor gasten, maar met de bouwlampen aan krijgen we een unieke kijk op de eerste lift omhoog. Aan de rechterzijde van de lift bevindt zich de 'grot' waar nieuwe LED verlichting zorgt voor de effecten tijdens de weg omhoog. Eenmaal boven gekomen gaat de groep de berg op waar de restauratie pas echt goed zichtbaar is. Alle 15.000 m2 kunstmatige rotsen en stenen zijn schoongemaakt, opnieuw geverft en waterproof gemaakt. In totaal gaat het hier om een grootte van 2,5 voetbalvelden aan decoratie dat gerenoveerd is.

Niet alleen de rotsen zijn hersteld, ook alle audio-animatronics op de berg, zoals de coyotes (prairiewolven), berggeiten en possums (buideldieren). Er zijn zelfs decorstukken toegevoegd die niet aanwezig waren tijdens de opening van Disneyland Paris in 1992. In totaal zijn er drie verschillende bedrijven dag in dag uit bezig geweest om de volledige berg te herstellen. Voorheen werden er echte cactussen gepland, maar die zijn nu vervangen door neppe varianten die niet van de echte te onderscheiden zijn vanwege de zeer wisselvallige weersomstandigheden in Parijs.

Vanuit de berg heeft de groep inmiddels goed zicht op de geisers die naast Phantom Manor liggen. Het gebied is compleet gerenoveerd met nieuwe kleuren en uiteraard zijn ook de geisers zelf hersteld, die al sinds 1996 niet meer functioneerden zoals oorspronkelijk bedoeld. Tijdens de renovatie zijn de Rivers of the Far West drooggelegd en deze procedure duurde maar liefst 3 weken. De enorme hoeveelheid water (50.000 kubieke meter) moest wijken voor de werklieden en apparatuur om de attractie in volle glorie te herstellen.

De groep loopt vervolgens over de brug tegenover Phantom Manor richting het fotomoment aan het water. De treinen denderen hier naar beneden, deels door het water, waar nieuwe decorstukken, watereffecten en natuurlijk de camera's voor de foto's hangen. Sinds 1994 is het fotosysteem niet meer aangepast en dat zorgde voor een groot en log bouwwerk aan de linkerzijde van de 'splash'. Met de hedendaagse techniek is dit volledig vervangen door een veel kleinere box waar de camera's nu in zitten. Hierdoor wordt weer een deel van de berg zichtbaar. Alle stoomeffecten en bewegende onderdelen bij de tweede lift zijn tevens hersteld.

Het letterlijke hoogtepunt van de vernieuwde attractie is de derde en laatste lift waar nieuwe rook-, licht- en projectie-effecten zijn toegevoegd. Bezoekers aan boord de trein krijgen het gevoel dat de hele berg ontploft terwijl ze voor het laatst omhoog worden getakeld. Tijdens de tour kreeg de groep deze effecten nog niet te zien (bekijk de eerste video van de effecten tijdens de previews hieronder), maar het beloofd een spektakel te worden. Speciaal voor de nieuwe effecten zijn er grote (gethematiseerde) tanks geplaatst naast Pocahontas Indian Village, vanwaar pijpleidingen onder het water naar de berg lopen om de effecten aan de bezoekers te tonen. Daarnaast zijn er nieuwe decorstukken toegevoegd en kantelen de karretjes licht om en om. 

Op de weg terug richting de tunnel onder de Rivers of the Far West staat de groep nog even stil bij de scene met de vleermuizen. De treintjes zoeven hier in sneltreinvaart doorheen, waardoor bezoekers voorheen vaak het effect misten. Met nieuwe verlichting is de scene nu beter zichtbaar, ook overdag, waardoor de vleermuizen weer goed te zien zijn als laatste scene voordat de treinen van onder de grond naar boven komen.

De grote renovatie van Big Thunder Mountain is onderdeel van het Extra Belevenis Programma dat Disney in 2015 is gestart om alle (grote) attracties weer in ere te herstellen én te voorzien van nieuwe technologieën en effecten. De attractie opent op 17 december officieel weer haar deuren, maar Disney bevestigde dat er 'soft openings' vanaf 12 december staan gepland, waarbij de attractie tijdelijk open gaat voor het publiek om live te testen en cast members te laten werken met het nieuwe computersysteem.


Officiële heropening

Op zaterdag 17 december 2016 werden Big Thunder Mountain en Thunder Mesa Riverboat Landing officieel heropend door Chief Operations Officer van Disneyland Paris, Daniel Delcourt en natuurlijk Mickey en Minnie in hun mooiste Frontierland outfits (foto: DisneylandBerry). Na de korte ceremonie mochten bezoekers voor het eerst een ritje maken in de populaire achtbaan. Bekijk de complete video hieronder.

Speciaal voor de heropening werd een gelimiteerde uitgave van de Thunder Mesa Daily Messenger uitgegeven met leuke referenties naar Big Thunder Mountain en de Thunder Mesa verhaallijn van Frontierland. Klik op de krant hieronder om de Daily Messenger te bekijken en te downloaden (foto: DisneylandBerry / download: Thunderride).


Aanbiedingen

Ontdek de magie van Disneyland Paris en profiteer van onze speciale aanbiedingen met extra voordeel op je verblijf (hotel + tickets), hoge korting op losse toegangstickets en voordelig vervoer met bus of trein. Er zijn diverse aanbiedingen voor alle periodes beschikbaar, ook tijdens de schoolvakanties.

Nog meer actuele Disneyland Paris nieuwsberichten
Nieuwe 'Silhouettes' souvenirs in Disneyland Paris met Mickey, Minnie of het kasteel
25/03/2024
Laat je eigen silhouet maken als persoonlijk souvenir in Disneyland Paris met Mickey, Minnie of het kasteel[...] Lees meer
Turkey Leg en Churros in Disneyland Paris bij nieuwe Overland Trail Café in Frontierland
06/03/2024
De populaire Turkey Leg snack uit de Amerikaanse Disney parken is nu ook voor het eerst verkrijgbaar in Disneyland Paris[...] Lees meer
Star Tours krijgt upgrade met scenes uit The Mandalorian, Andor en Ahsoka in Disneyland Paris
05/03/2024
Nieuwe Star Wars scenes voor Star Tours in Disneyland Paris met The Mandalorian, Andor en Ahsoka[...] Lees meer
Disney Dreams avondshow tijdelijk twee keer per dag te zien als test in Disneyland Paris
01/03/2024
De populaire avondshow Disney Dreams zal tijdelijk twee keer per dag te zien zijn bij het kasteel in het Disneyland Park[...] Lees meer
Deel deze pagina
pijl
Bekijk hier alle aanbiedingen