"Look... within... it’s there to be found. It is deep inside... and all around" - Zo begon op 2 juli 2016 de opvolger van bijna 14 jaar Animagique in het Walt Disney Studios Park. Deze keer geen blacklightshow met Mickey en Donald, maar een haast Broadway-achtige mini-musical van ongeveer een half uur waarin Mickey de hoofdrol speelt. In dit artikel nemen we je mee achter de schermen van Mickey and the Magician die in 2019 aan het derde seizoen begint. Licht uit, spot aan: lees je mee?
Enige maanden vóór de première werd er door Disneyland Paris al informatie "gelekt" over de show die Animagique zou gaan vervangen. Niet alleen informatie over het verhaal, maar vooral beelden moesten een indruk geven van wat de bezoeker te wachten stond. Bijvoorbeeld over hoe het podium er tijdens de openingsscène uit zou gaan zien en voorstellen voor de outfits van de acteurs.
Het verhaal van deze voorstelling vindt zijn oorsprong bij de wereldberoemde illusionist Marie-Georges-Jean Méliès (1861 - 1938) en de net zo bekende tovenaar Jean-Eugène Robert-Houdin (1805 - 1871). Zij vertoonden niet alleen goocheltrucs, maar maakten van hun optreden een verhaal, waarbij het publiek zich kon herkennen in wat er op het podium gebeurde en de illusies onderdeel van het verhaal werden. Na Houdins dood kocht Georges Mélies zijn theater en voerde er een show uit met onder andere een illusie met een man op de maan – komt dat je bekend voor?
Datzelfde principe van verhalend illusioneren wordt ook bij Mickey and the Magician toegepast. Je kijkt niet puur naar een paar goocheltrucjes, maar wordt het verhaal ingezogen door het decor, de muziek, de special effects en vooral de personages op het toneel. Voor de illusies en trucs is de hulp ingeroepen van de beroemde illusionist en magic consultant Paul Kieve. Hij integreerde de magie in de show op een manier die nog niet eerder in Disneyland Paris werd vertoond. Paul werkte eerder al voor The Lord of the Rings, Harry Potter en de gevangene van Azkaban en The Phantom of the Opera.
Een ander aspect betrof de rol van Mickey: de makers wilden hem weer in de rol die hij ook in de korte tekenfilms speelde vroeger: de kleine jongen die schattig en leuk is - en soms door zijn enthousiasme in de problemen komt. Dat is goed gelukt! Alle personages die je ziet tijdens de voorstelling, zijn zelf een mentor in hun eigen verhaal: the Fairy Godmother helpt Assepoester, Lumière geeft The Beast tips over hoe hij Belle moet benaderen, Rafiki is Simba’s gids, de Geest adviseert Aladdin en Elsa is de oudere, wijzere zus van Anna. Zo leert ook Mickey iets van ieder karakter dat hij ontmoet tijdens zijn ontdekkingsreis.
In het nieuwe Animagique Theater werd, na de laatste voorstelling van Animagique, het toneel volledig verbouwd. Een enorm videoscherm werd aan de achterzijde van het podium geplaatst en 'n in twee delen wegschuivend tovenaarsatelier centraal geplaatst, met een semi-transparant gordijn aan de gehele voorzijde van het toneel. Dat biedt twee mogelijkheden: verlicht je het doek vanuit de zaal, dan kun je er slecht doorheen zien, maar verlicht je het door middel van het videoscherm dan kun je er probleemloos doorheen kijken.
Wanneer de show begint, schuift het gordijn open en zie je het atelier. Het videoscherm wordt gebruikt om de illusie van Parijs in de 19e eeuw te creëren. Maar voor je het theater verlaat, ben je ook in een immense balzaal geweest, op de savanne en in een nachtclub. En dat alles terwijl het uit elkaar geschoven atelier niet van het podium is weggeweest.
Om alle animaties te maken die je op het grote scherm ziet, hebben zes ontwerpers vier maanden intensief samengewerkt met Disneyland Paris om de beelden perfect aan te laten sluiten bij wat er op het podium gebeurt.
Qua verlichting is deze voorstelling te vergelijken met een Broadway-voorstelling: er worden 350 armaturen gebruikt, 100 bewegende spots, 2000 Led-snoeren en in totaal 7000 Led-lampen. Die worden gecombineerd met eenvoudige attributen zoals een eettafel, een set kandelaars of een sneeuwberg: zo word je per scène helemaal in de sfeer gebracht van het moment. En net als je denkt dat je alles gezien hebt, komen er performers de zaal in om de voorstelling letterlijk voor je neus te spelen!
De muziek bestaat uit bekende nummers uit Disney-films maar ook uit nieuwe tracks die speciaal voor deze voorstelling zijn geschreven en opgenomen. Dit is de soundtrack van de voorstellling:
Met ieder seizoen worden er kleine aanpassingen gedaan aan de show, het decor of de kostuums van de dansers. Voor 2019 zijn enkele wijzigingen doorgevoerd zoals de nieuwe look van The Beast en nieuwe animatie op het grote videoscherm achter het podium. Bekijk de volledige show:
Enkele maanden na de première kreeg de show een prachtige award, de “Brass Ring Award” in de categorie “excellence in live entertainment”: de beste theatershow in een pretpark ter wereld (met meer dan 3.000.000 bezoekers per jaar). Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt door de branchevereniging IAAPA (International Association of Amusement Parks and Attractions).
Sinds kort kun je, als MasterCard-houder, speciale plaatsen reseveren in het Animagique Theater. Per kaarthouder kun je maximaal 4 plaatsen reserveren door naar City Hall (Disneyland Park) of Studio Services (Walt Disney Studios Park) te gaan. De kaartjes geven geen voorrang bij het betreden van het theater, maar je hebt dus wel goede plaatsen dichtbij het podium.
In onze artikelen uit de 'Behind the Magic' serie nemen we een kijkje achter de schermen in Disneyland Paris met o.a. rondleidingen en achtergrondinformatie over attracties en gebouwen. Bekijk alle artikelen:
Ontdek de magie van Disneyland Paris en profiteer van onze speciale aanbiedingen met extra voordeel op je verblijf (hotel + tickets), hoge korting op losse toegangstickets en voordelig vervoer met bus of trein. Er zijn diverse aanbiedingen voor alle periodes beschikbaar, ook tijdens de schoolvakanties.